22 października 2015

Bezpieczne cięcie... czyli jak rozpakowywać przesyłki?

Temat z pozoru może wydawać się błahy. Co to za filozofia rozpakować przesyłkę otrzymaną pocztą lub kurierem? Wyobraźmy jednak sobie, że jesteśmy magazynierem i w znacznej mierze nasza praca polega właśnie na rozpakowywaniu towaru. Trzeba to robić szybko i sprawnie. Problem odpowiedniego rozpakowywania paczek w tym momencie przestaje być mało znaczący.

Grunt to odpowiedni nóż
Do rozpakowywania najczęściej używane są noże łamane, wysuwane. To klasyczne już narzędzia do cięcia tapet, kartonów itp. Nawet jeżeli budowa takiego noża jest wzmocniona, a korpus został umieszczony solidnej oprawie, ryzyko uszkodzenia ciała podczas pracy z takim narzędziem jest duże. Zagrożenie stanowi niczym nie osłonięte ostrze. Dodatkowo jego nieoczekiwane odłamanie podczas pracy może poważnie ranić pracownika. Czynność, która wydawała się błahą, wiąże się z całkiem realnym niebezpieczeństwem. Zagrożenia, które się przy tym pojawiają są różnego typu - od ukłuć i przecięć rąk, do urazów w obrębie klatki piersiowej i brzucha, które to mogą nawet zagrozić życiu pracownika.

Okazuje się, że istnieje ogromna szansa na uniknięcie wymienionych zagrożeń. Wystarczy wyposażenie pracowników w odpowiednie noże. Tzw. noże bezpieczne można podzielić na dwie podstawowe grupy: noże z ukrytym ostrzem oraz noże z mechanizmem sprężynowym. Są to noże przeznaczone specjalnie dla osób pracujących w magazynach, sklepach, liniach produkcyjnych i wszędzie tam, gdzie zachodzi konieczność bezpiecznego otwierania opakowań. Ich podstawową zaletą jest fakt, że zmniejszają one do minimum ryzyko skaleczenia pracownika. Eliminują także możliwość przypadkowego zanieczyszczenia produktu odłamkiem ostrza. Jest to szczególnie istotne w przemyśle spożywczym, przetwórczym oraz chemicznym. Tego rodzaju rozwiązania polecane są przez specjalistów z dziedziny bezpieczeństwa i higieny pracy.

Katalog zasad bezpiecznego rozpakowywania
Poza odpowiednim narzędziem, wystarczy stosowanie kilku podstawowych zasad, aby uniknąć niebezpieczeństw związanych z rozpakowywaniem paczek. Po pierwsze, zawsze przed przystąpieniem do rozpakowania kartonu powinny zostać sprawdzone znaki bezpieczeństwa zamieszczone na opakowaniu. Po drugie przy rozpakowywaniu towarów przy użyciu nożyka pracownicy powinni wykonywać cięcia wyłącznie od siebie lub w poprzek. Nigdy do siebie. Niby oczywista sprawa, ale o takich prostych zasadach najczęściej zdarza nam się zapominać. Po trzecie rozpakowywanie towaru powinno odbywać się jedynie w miejscach do tego wydzielonych np.magazynach. Otwierany karton musi znajdować się na twardym, stabilnym podłożu.

Minimalizacja ryzyka uszkodzenia zawartości przesyłki
Nie mniej istotne jest bezpieczeństwo odpakowywanego produktu. Zbyt głęboko wprowadzone ostrze, bądź włożone w nieodpowiednim miejscu, może doprowadzić do uszkodzenia zawartości przesyłki. Mowa tu zwłaszcza o pewnej grupie produktów, bardziej podatnych na mechaniczne uszkodzenia. Należy do niej z pewnością sprzęt elektroniczny, artykuły gospodarstwa domowego czy produkty szklane.